Choď na obsah Choď na menu

Bezpečnosť v chemickom laboratóriu.

10. 2. 2016

maly-vybuch.jpegV každom chemickom laboratóriu je potrebné dodržiavať bezpečnostné predpisy pri práci a aj pri skladovaní chemikálií a pracovných pomôcok a náradia. Zhrnieme si to do niekoľkých bodov.

1. Laboratórne práce sa môžu robiť v miestnostiach, ktoré boli k týmto účelom povolené a schválené príslušnými orgánmi podľa platných predpisov a sú vybavené zariadeniami, ktoré zodpovedajú platným bezpečnostným predpisom.nebezpecenstvo-vybuchu.gif

2. Pre odsávanie agresívnych plynov musí byť v chemickom laboratóriu nainštalovaný digestor. Vetranie chemických laboratórií musí byť prispôsobené prácam, ktoré sa v laboratóriách vykonávajú a nesmú narušovať účinnosť digestorov.

3. Východy z laboratórií musí zabezpečovať bezpečný únik ktorý je označený tabuľkou so smerom úniku.unikovy-vychod.gif

 

4. Laboratória musia byť vybavené dostatočným počtom vhodných hasiacich prístrojov. Pre chemické laboratória sa väčšinou používajú snehové hasiace prístroje. Hasiaci prístroj musí byť umiestnený na viditeľnom a ľahko dostupnom mieste a zabezpečený ochranou proti pádu.

5. V laboratóriu je zakázané FAJČIŤ. Na fajčenie musí byť vyhradený priestor, ktorý nesmie súvisieť s priestormi, v ktorých hrozí nebezpečenstvo požiaru resp. výbuchu.obsluha-elzar.jpgzakaz-fajcit.jpg

6. Laboratória musia byť označené výstražnými tabuľami (bezpečnostné a zdravotné označenia pri práci)

7. Na miestach ľahko prístupných, t.j. v blízkosti laboratórií, musia byť umiestnené uzávery plynov, vody a iných energetických médií. Umiestnenie uzáverov a bezpečnostných vypínačov elektrického prúdu musí byť výrazne a viditeľne označené.

miesto-prvej-pomoci.gif

8. Laboratória musia byť vybavené vhodným hygienickým zariadením, ktoré vyhovuje hygienickým predpisom Ministerstva zdravotníctva SR.